Nature-based Solutions on existing infrastructures for resilient Water Management in the Mediterranean

Arborea tarım bölgesi, İtalya

FWC-NbS 3: Akifer (Type B)

Konum:  Sardinya, İtalya

İklim: Sıcak yaz Akdeniz iklimi

Alan: 6000 Ha

Hedefler: Düşük maliyetli ve daha verimli teknolojik çözümlerle yeraltı suyu kalitesini ve depolamasını iyileştirmek.

Zorluklar: Su kalitesi; akiferlerin nitratlarla yaygın kirlenmesi, toprak verimliliği yönetimi.

Açıklama: Arborea tarım bölgesi, İtalya’daki en verimli tarım alanlarından birini temsil etmektedir ve Nitrata Hassas Bölge (NVZ) olarak tanımlanmıştır. AB Natura 2000 direktifi ve Ramsar sözleşmesi kapsamında korunan bataklık sulak alanlarla çevrili bir düzlükte yer almaktadır. Birbirine bağlı kumlu ve alüvyonlu bir akifer bulunmaktadır. Yüksek nitratlı yeraltı suyu kirliliğini azaltmak için bazı projeler uygulanmıştır (RE-LIVE, MEDISS). Şu anda, MENAWARA projesi kapsamında kumlu freatik akiferde en iyi uygulama olarak Ormanlık Sızma Alanı (FIA) tekniği aracılığıyla bir MAR pilot sistemi test edilmektedir.

  • Tarım: Süt sığırcılığı sistemi için yem üretmek amacıyla sulanan mahsuller. Diğer ürünler, genellikle seralarda yetiştirilen yonca ve bahçe bitkileridir.
  • Topluluklar: Çiftçileri teknik ve idari olarak destekleyen güçlü kooperatifler.
  • Su politikaları: WFD 2000/60/EC; Nitrat Direktifi 91/676.
  • Veriler: Drenaj suyu (pestisitler ve herbisitler) ve yeraltı suyu (kirleticiler) temel verileri.

NbS

MAR: FIA system, PTS and monitoring automatization

The Forested Infiltration Area (FIA) system has been implemented in the context of the Menawara project. The aim is to upgrade and improve the solution operation during NATMed project. For upgrading the FIA system, new recharge trenches will be realized by installing geotextiles and geocomposites at the infiltrating surface, to filter the drainage water directly at the trenches. For upgrading the PTS, specific materials such as iron oxides/hydroxides and/or clays will be added providing extra sites for the sorption of anionic and cationic contaminants. In addition, monitoring automatization of the FIA system will be implemented. Information and communication technologies (ICT) techniques to monitor input and output of the FIA system to get continuous data of climate, flow rates, piezometric levels, soil moisture; and remote control of multiparametric probes for quality of drainage water and groundwater.